Utflykter
- Gyllbergen, 2004
- Källan i Borlänge, 2004
- Mossnycklar, 2004
- Grangärdetrakten, 2004
- Söderbärke-Norberg, 2004
- Gruvor och hyttor, 2004
- Källorna i Ljusnarsberg, 2004
- Källorna i Hedemora, 2004
- Snöån och Väsman i snötid, 2005
- Utflyktsmål i vårtid, 2005
- Naturreservatsturer i sommartid, 2005
- Källandskultur i kubik, 2005
- Gyllentid i bergen, 2005
- Sista snöturen, 2006
- Fäbodutflykt med SPA i juni, 2007
- Guckusko i midsommartid, 2008
- Svårnåbara berg i nordväst, 2009
- En fiktiv resa till iskanten
Källorna i Ljusnarsberg, 2004
I Ljusnarsbergs kommun har Arbogaån en betydande del av sitt källand men här finns också några av Kolbäcksåns källands sydligare källflöden. De finns i den kilformiga triangel som Källandet utgör här cirka en mil nordväst om Kopparberg i Malingsbo-Klotens naturreservat. Den 22 augusti for Ingvor och jag dit. Från Norra Finnfall dryga milen öster om Kloten körde vi upp mot Holmsjön. På den branta sluttningen av det 370 meter höga berget intill sjön skördade vi säsongens första lingon. Vi var ännu inte inne i vårt källand men i vyn bort över sjön fanns det med, bara dryga kilometern från oss. Strax väster om gården Norra Holmsjön hittade vi ett flöde utmed vilket slåtterblomman fortfarande stod i blom. Vi följde flödet, som kunde vara Källandets sydligaste i Ljusnarberg, uppströms mot söder. Solen sken men hotande skyar började dyka upp när vi passerade Holmtjärnen, som låg i en liten mosse. I nästa mosse som var Finnmossen fann vi bäckens upprinnelsepunkt. Korparna ropade över skogen som om de ville varna oss för annalkande regnskurar, samtidigt som de kom närmare oss för att följa våra förehavanden. Efter noggranna kartstudier, förstod vi att det kanske fanns ett ännu sydligare flöde en dryg kilometer öster om oss. Vi gick därför tillbaka till bilen på en liten skogsväg där tätörten växte rikligt i vägmitten.
Upprinnelse
Efter matsäcksrast i gassande sol körde vi till Holmsjötorps jaktcentrum, varifrån det på en av starrarter igenväxande stig var tämligen lätt att ta sig ut till det som visade sig vara det sydligaste flödets upprinnelseställe. Flaskstarren böjde sig mjukt ut över det ur myren sakta framrinnande vattnet. Vi kunde konstatera att flödet startade 250 meter längre söderut än det västra som vi just besökt. Återkomna till jaktcentret fotograferade vi de tolvtaggade älghornen som var uppsatta på en av ytterväggarna
Förföljda av häftiga åsk- och hagelskurar fortsatte vi till Svenska turistföreningens gård Sandsjöstugan som ligger mellan Stora Avlången och Norra Bredsjön på vattendelaren mellan Kolbäcksån och Hedströmmen. Sandsjöstugan är ett populärt utflyktsmål för många västmanlänningar. Här lämnade vi för ett tag Kolbäcksåns källand för att köra upp till Björsjö. Vi hade tänkt åka kortaste väg i grannkällandet via gården Pickasoppi för att få en blick upp mot ”gränsberget” Kockola. Tyvärr var den vägen i så dåligt skick att vi fick ta den lite längre svängen över Nyfors till Björsjö.
Strax innan Björsjö var vi inne i rätt källand igen och vi drog vidare till de omtalade Tombogruvorna på skogsbilvägen mot Tolvsbo. Medan Ingvor vilade i bilen gick jag i stilla regn den knappa kilometern fram till Isgruvan som är den mest spektakulära. Gruvan är inget annat än en grotta som man har sprängt ut i bergssidan och in i malmkroppen. Eftersom jag var ensam och det var mörkt i grottan vågade jag mig in bara några få meter. Något av den is som sägs ska ligga kvar här nästan hela sommaren såg jag inte. Kanske fanns den längre in eller så hade den hunnit smälta. Om jag kommer hit igen ska jag orientera mig längre in i gruvan med hjälp av ficklampa.
Vid sjön Västra Sveten i den vackra Tolvsbobygden tog vi fikapaus innan vi körde ut på riksväg 66. Söder om Fagersta stannade vi en kort stund för att titta på källflödet med det föga fantasieggande namnet Ån, där det djupt nedskuret strömmar genom Åvestbo by. Vid skymningstid var vi hemma i Hallstahammar.
Uppdaterad 2009-10-28