Geografi
- Karta
- Kommuner och socknar
- Hydrologi
- Källflöden
- Sjöar och tjärnar
- Berg
- Naturreservat och Natura 2000
- Landskap, berggrund, jordarter och skog
- Dan Andersson-platser i Källandet
Klimat och Väder
Myrar
Energi
Vattendirektivet
Djur- och Fågelliv samt Fiske
Kultur och Historia
Övrig information
Klimat och väder i Källandet
Om man vintertid reser utmed Kolbäcksån från mynningen vid Strömsholm upp till Åmänningen och vidare in i Källandet, märker man ofta en successiv skärpning till kallare väder, vilket i sig inte är speciellt anmärkningsvärt eftersom man färdas mot norr och nordväst. Men förändringarna sker på en relativt kort sträcka, från Mälarstranden till Källandets kärnområde är det bara cirka 12 mil fågelvägen. Skillnaderna är mest uttalade vintertid. På sträckan upp efter ådalen och in i Källandet har man passerat ett par ”klimatgränser” med mer snö och lägre temperaturer. Att snötäckets tjocklek ökar och dess varaktighet blir längre norr ut i ådalen visar också SMHI:s statistik. Mälarslättens barmark eller tunna snötäcke på blott några centimeter ersätts redan vid passagen av Hallstahammar med ett mer eller mindre permanent liggande snötäcke på cirka 15 centimeter i skogslåglandet från slutet av december till mitten av mars. Norr om Ramnäs, där man kör in i det något högläntare delarna av skogslandet, sker nästa förändring med ett snötäcke på mer än 20 centimeter under längre tid. Periodvis har vissa vintrar haft snödjup, som varit avsevärt större än de här angivna som till exempel vårvintern 2006. Åkermarkerna i ådalen med Barkensjöarna mellan Fagersta och Ludvika kan många år uppvisa betydligt tunnare snötäcke än skogshöjderna på sidorna om dalen. En stor snödjupsförändring sker när vi kommit in i västra Källandet väster om Sunnansjö och i norra Källandet norr om Nyhammar, med snödjup på cirka halvmetern eller mer, men då har vi också nått höjder på över 300 meter. Det måttligt nordligare läget, men framför allt höjdförändringen med lägre medeltemperatur, ger alltså förutsättningarna för ett ökat snödjup och ett snötäcke med betydligt längre varaktighet än området vid Kolbäcksåns utflöde i Mälaren.
Som skidåkare på strövturer i obanad terräng har jag mer än 40 års erfarenhet av snöförhållandena i ådalen och Källandet. När hallstaskidåkaren i gemen klagat över den dåliga snötillgången i Kvarnskogen invid Hallstahammars tätort, har jag oftast kunnat utöva mitt motionsåkande i Ramnässkogarna. Vid extremt milda vintrar har jag fått flytta mina positioner till Källandets skogar och berg med exempelvis härliga skidturer på vårvintrarnas skare. Många är de snöälskande skidåkare i Mälardalen som hastat i väg till Sälen för längdåkning och som sagt att det inte funnit tillräckligt med snö förrän där. Såväl Kolbäcksåns som Västerdalälvens dalgångar kan då ha varit i det närmaste snöfria, men vad resenärerna inte vetat har varit att Källandets höjdlägen kanske haft ett fullt åkbart snötäcke.
Nytt om snöförhållandena vintern 2010/2011 står att läsa under Fakta: Snötäcke och isförhållanden och Global uppvärmning.
För utförsåkning finns Uvberget i Smedjebacken. Strax utanför Källandet finns Romme alpins och Säfsens skidanläggningar.
System av skid- och skoterleder i Källandet finns norr om Fjällberget från Ljungåsen.
För längdåkning kan följande spåranläggningar rekommenderas:
Ludvika: Långmyren, Ljungåsen, Källbotten, Åvallen/Nyhammar
Smedjebacken: Hagvallen
Norberg: Nordansjö, Vinterstadion
Fagersta: London/Meling
Mer info om skidspåren hittar Du på www.skidspår.se
Uppdaterad 2012-11-19