Geografi
- Karta
- Kommuner och socknar
- Hydrologi
- Källflöden
- Sjöar och tjärnar
- Berg
- Naturreservat och Natura 2000
- Landskap, berggrund, jordarter och skog
- Dan Andersson-platser i Källandet
Klimat och Väder
Myrar
Energi
Vattendirektivet
Djur- och Fågelliv samt Fiske
Kultur och Historia
Övrig information
Kartans myrnamn
Lokala benämningar på myrar förekommer i stor utsträckning, ibland är de mycket lokalt begränsade som i ”muren” eller i en stor del av landet norr om Mälardalen i ”myran”. Gemensamma benämningar för hela landet finns också, som till exempel ”myren”.
Talen inom parentes nedan anger antalet på gröna kartan namngivna.
Den vanligaste benämningen i bestämd form är
myran (31 800) följt av mossen (18 603), myren (8 563), kärret (6 643), flon (3 206), muren (868), flöten (167), flotten (145), flyet (72), flyten (37), flötten (29), floten (22), floet (2), flötet (1), floren (1), floran (1) och flottan (1).
Lägger man till myran dess pluralform myrorna (812) och den obestämda formen myra (53)blir antalet ”myrannamn” 32 665.
Lägger man till mossen dess pluralform mossarna (506) och den obestämda formen mosse (2 230)blir antalet ”mossennamn” 21 339.
Lägger man till myren dess pluralform myrarna (501) och den obestämda formen myr (1232) blir antalet ”myrennamn” 10 296.
Lägger man till kärret dess pluralform kärren (553) och den obestämda formen kärr (2437) blir antalet ”kärretnamn” 9663.
Lägger man till flon dess pluralform floarna (96) och den obestämda formen flo (13) blir antalet ”flonnamn” 3315.
Lägger man till muren dess pluralform murarna (50) och den obestämda formen mur (135) blir antalet ”murennamn” 1 053.
Lägger man till flöten pluralformerna flötarna (18) och flöterna (1) blir antalet ”flötennamn” 186.
Totala antalet ”flottennamn” 145. Pluralform och obestämd form saknas.
Läggger man till flyet dess pluralform flyna (4) och den obestämda formen fly (48) blir antalet ”flyetnamn” 124.
Lägger man till floten formen flot (24) blir antalet ”flotennamn” 46. Pluralform saknas. Benämningen flot kan vara en variant av floet.
Lägger man till flyten pluralformen flytarna (2) och formen flyt (2) blir antalet ”flytennamn” 41.
Lägger man till flötten obestämda formen flött (1) blir antalet ”flöttennamn” 30. Pluralform saknas.
Totala antalet ”floetnamn” 2. Jag har här uteslutit obestämd form och pluralform som jag angivit vid flo ovan.
Lägger man till flötet formen flöt blir antalet ”flötetnamn” 2.
Totala antalet ”florennamn” 1.
Totala antalet ”florannamn” 1.
Totala antalet ”flottannamn” 1.
Det betyder att det totala antalet på gröna kartan namnade myrmarkerna uppgår till 78 910.
Reservation för att någon eller några myrar dubbelförts av Lantmäteriet på grund av de är kommungränsöverskridande. Enda av mig upptäckta fall är Husenflött i Ludvika/Vansbro (se nedan).
Myran är vanlig benämning i Västerbottens (13 126), Västernorrlands
(6 292), Norrbottens (5 144), Gävleborgs (3 863), Värmlands (2 800), Jämtlands (1 564) och Dalarnas län (1 469).
Pluralformen myrorna är vanligast förekommande i Västernorrlands (193), Gävleborgs (191), Västerbottens (170), Norrbottens (117), Dalarnas (83) och Jämtlands län (44). I Götaland saknas myrorna helt. Sannolikt är myrorna pluralformen enbart till myran men det kan inte uteslutas att den även kan vara det till myren i något fall, men detta är ej undersökt.
Obestämda formen myra är ovanlig men Gävleborgs län har 22 och Dalarnas län 13.
Trots att Västmanlands och Uppsala läns arealer är små och att benämningen mossen i de två länen är dominerande har de 149 respektive 126 myran. Men här verkar i stort sydgränsen för myran gå. Värt att notera är att Värmlands och Örebro län tillsammans bara har
5 myran. Resten av landet söderöver har 8.
Flon är i första hand jämtländsk men förekommer i omgivande län och finns spridd även i södra Sverige. Enligt Ståhl (1985) kan flo också komma av floe [utvidgning av lugnvatten i vattendrag] ex Flobo vid sjöliknande utvidgning i Kolbäcksån. I inledningen till detta kapitel omnämner jag uppländska Florarna. Författaren till boken Florarna Stormyr i Uppländsk bruksbygd (Ord och Form), Jörgen Sjöström, menar att benämningen florarna går att spåra till grundordet flor som betyder ladugårdsgolv. En myr är platt som ett golv.
Uppländska Florarna har tidigare benämnts Floran och Flororna. Kan det ändå inte vara så att florarna är besläktat med flo/floarna och får vi tro Sjöström kanske alla dessa benämningar har med plan yta att göra.I Kungsbacka finns en myr benämnd Floren och en i Söderhamn benämnd Floran.
Benämningen myren är vanlig i Jämtlands (3 048), Värmlands (2 800) och Dalarnas län (1 217). I övriga landet är benämningen sparsamt förekommande men finns i alla län.
Den mycket lokala varianten muren finns i Gävleborgs (836), Västmanlands (13) och Dalarnas län (6). Pluralformen murarna finns följdriktigt mest i Gävleborgs län (46) följt av 2 i Västmanlands och 2 i Uppsala län. Flotten är en lokalt mycket begränsad myrbenämning i Dalarnas sydvästra del med ett exempel i norra Källandet. Flyet finns huvudsakligen i sydöstra delen av Sverige. Flytennamnen återfinns i Västmanland, Dalarna och Värmland. Floet finns i Halland och Västra Götaland med ett ex i vartdera länet. Flöten och flötarna finns enbart i Härjedalen och Dalarna som myrnamn och flöterna i Härryda i Västra Götaland. I Karlskrona skärgård benämner man små skär flötarna. Flot som myrnamn återfinns i Orsa, Mora och Rättvik. Flött hittar man helt nära västra Källandet i myren Husenflött vid gården Styggen. Myren är kommungränsöverskridande till Vansbro och har därför fått två angivelser i Lantmäteriets kartsök. Benämningen Flottan finns i Hallsberg (1).
Benämningen mossen har sydlig utbredning med flest i Västra Götalands län (3 511) följt av Kalmar län (2 478). Värmlands län har 2 368, Västmanlands län 1 762, Örebro län 1 690 och Dalarnas län 943 mossen. Vidare norrut avtar frekvensen för mossen markant. I Norrbottens län finns 5 mossen. Pluralformen mossarna toppas av Kalmar län (115) följt av Västra Götalands län (96). Västmanlands län har 55 mossarna och Dalarnas län 26. Benämningen avtar starkt norrut. Totalt i landet finns 506 mossarna. Obestämda formen mosse finns på 2 230 myrar främst i södra Sverige.
Kärret är också en benämning som är sydlig med 1 936 i Kalmar län och 810 i Östergötlands län. Västmanlands län har 486 och Dalarnas län 108. Trots att myrtypen kärr är minst lika vanlig i Norrland som i Götaland är det endast Västerbotten som har ett större antal kärret på gröna kartan nämligen 116. Benämningen kärret kan i vissa fall åsyfta annan form av fuktig mark än torvbildande myr.
Samtliga uppgifter om länens myrnamn har jag hämtat från Lantmäteriverkets hemsida på Internet www.lantmateriet.se. Sökningen har gjorts på naturobjekt varför liknande namn på byar bör kunna uteslutas. Jag har använt sökkriteriet ”slutar på”. Söker man under ”innehåller” kan sökningen bli missvisande genom att myrbenämningarna kan finnas med på andra naturobjekt som sjöar, tjärnar, bäckar, berg etc. Däremot kan enstaka benämningar stå för andra naturobjekt som exempelvis utdikade myrar och uttorkade kärr.
Följande myrmarksbenämningar finns i Källandet: myran, myra, myrorna, myren, mossen, flyet, flyten, flotten och kärret. Dessutom finns muren i Surahammars kommun. Flyten finns ocksåi Fagersta och Surahammarsöder om Källandet men i Kolbäcksådalen. Detta visar att Källandets och Kolbäcksådalens läge har såväl sydliga som nordliga myrnamn. När det gäller följande uppgifter om Källandets myrnamn har jag på grund av kommunöverskridande gräns för Källandet hämtat dem direkt från Gröna kartan.
Norra Källandet har 43 myran/myrorna, Västra Källandet 16, Östra Källandet 15 och Södra Källandet 10. I södra delen av hela Källandet dominerar mosse/mossen/mossarna. Tittar man på förhållandet myran/mossen i hela de kommuner i vilka delar av Källandet liggerfinner man att Gagnefs kommun har 225 myran men bara 6 mossen, i Vansbro är förhållandet 226/116, i Ludvika 47/381, i Smedjebacken 26/259, i Fagersta 0/91 i Norberg 2/187 och i Skinnskatteberg 1/326.
Jag har här nedan listat Källandets myran/myra/myrorna. De i Källandet helt förhärskande ”mossennamnen” har jag inte funnit anledning att lista annat än i form av ett urval av i Källandet speciella och vanliga ”mossennamn”.
Myrannamn
Norra delen 42 ex
- Aftonvardsmyran
- Bladtjärnsmyran
- Bladtjärnsmyran x
- Bumyran
- Bumyran
- Fågelliksmyran
- Fågelmyran
- Fäbromyran
- Garbergsmyran
- Gillemyran
- Harrpickmyran
- Hommanmyran
- Hultmyran
- Kusmyran
- Kygårdsmyran
- Källmyran
- Ladmyran
- Lejmyran
- Lekmyran
- Lindtjärnsmyran
- Lungmyrorna
- Lungmyrorna x
- Möckelmyran
- Nymyran
- Nolmyran
- Orsbergsmyran
- Pellesmyran
- Risås-Rummyran
- Sandviksmyran
- Saxdalsmyran
- Skatnyran
- Slogmyran
- Solbrändmyran
- Stenmyran
- Stora Stångmyran
- Stormyran
- Stormyran x
- Stormyran xx
- Bergmyran
- Stor-Vålbergsmyran
- Stångmyran
- Tackåsmyran
- Vinterliksmyran
Västra delen 15 ex
- Bredmyran
- Entitmyran
- Gänssjömyran
- Hemmyran
- Hästbergsmyran
- Larsmässmyran
- Macklamyran
- Mellanmyrran
- Nyckelmyran
- Orsbergsmyran
- Römyran
- Rörbäcksmyran
- Stormyran
- Stångbergsmyran
- Trappbergsmyran
Östra delen 15 ex
- Bråtmyran
- Dansarmyran
- Flomyran
- Flymyran
- Gålmyran
- Gäsmyran
- Hornmyran
- Humbobergsmyran
- Långmyran
- Pungmyran
- Stormyran
- Söppenmyran
- Tallbacksmyran
- Tranmyran
- Älgmyran
Södra delen 10 ex
- Bladmyran
- Myran
- Mångmyran
- Nyckelmyran
- Rödmyran
- Römyran
- Slåttermyran
- Stormyran
- Stångbergsmyran
- Sälgmyran
Kryssmarkerade= inom varje delområde upprepade.
Speciella mosse/mossennamn
- Luxbergsmossen
- Pelemossen
- Tiggarmossen
- Tutmossen
- Baggarmossen
- Marjas mosse
- Bullermossen
- Strömbergs mosse
- Långtneråtmossen
- Nerimossen
- Rittarmossen
- Lars Jons mosse
- Petruses mosse
- Alakamossen
- Borstgräsmossen
- Elakmossen
- Handskmossen
- Harråmossen
- Rickigas mosse
- Gärdsjö-Larssons mosse
- Per Jöns mosse
- Kaffemossen
- Katthålsmossen
- Knöl-Matsmossen
- Lustmossen
- Tillfällsmossen
- Tolvmannarönningsmossen
Vanliga mosse/mossennam
- Långmossen
- Stora mossen
- Stormossen
- Älgmossen
- Orrmossen
- Björnmossen
- Hjortronmossen
- Smalmossen
På eller vid myrarna finns mer eller mindre blöta partier, ibland små tjärnar eller kärrdråg. I norra Sverige benämner man de blöta partierna flarkar. Vidare finns på många håll mer eller mindre lokalt begränsade namn på blöta marker eller små vattensamlingar eller kombinationer av dessa. I högmosskanterna finns ofta ett blött parti kallad lagg.
Övriga sankmarksbenämningar (siffrorna inom parentes anger antalet på gröna kartan namngivna):
Kärrdråg/myrdråg (14). Mindre, smala blöta till vattenfyllda stråk i kärr och myrar i Värmland. Begreppet dråg används allmänt i Sverige för dessa stråk men finns inte på gröna kartan utanför Värmland.
Flarken/flarkarna (196). I myrarna ingående tvärgående smala vattensamlingar i främst norra Sverige ner till Dalarna.
Fluken/flukarna (45). De flesta i Västmanland. Myrmark eller vattensamling i myrmark (ex Fanfluken som via Nybrobäcken avvattnas till Kolbäcksån.)
Fitt/fittan/fittjan/fittjorna (21). Benämning spridd från Jämtland till Småland. Oftast benämning på gräsbevuxna sankmarker i anslutning till en sjö. I Surahammar finns sjön Fetbjörken vars förled torde vara synonym för fitt. Förleden fet finns på 119 naturobjekt där flertalet torde härledas till gräsbevuxna sankmarker. Namn som slutar med fet är 3 varav 2 utgör bestämd form och 1 består bara av ordet fet och utgör en udde (Fet i Alvastra kommun).
Trusk/trusket/trusken (7). Endast lokalt i Tierps kommun. Benämning på en myrtjärn.
Göl/gölen/gölarna (5 625).Benämning på smärre vattenhål eller vattenfyllda gropar ofta i myrar, ibland i en trögflytande å. Sydlig utbredning med undantag av 3 gölar i Kalix. Annars nordgräns i Dalarna. I norra Källandet finns Gyttjebäcksgölen i Gänsån och i östra Källandet Stora och Lilla Bullgöl. Sågdammsgölen i Surahammar avvattnas via Nybrobäcken till Kolbäcksån.
Mad/maden/maderna (1 363). Benämning på myrar och översvämningsmarker utmed vattendrag huvudsakligen i sydöstra Sverige men begreppet används i Västmanland (ex Högbymaden i Gniens naturreservat i Surahammar).
I ÅRSTIDERNA PÅ MYREN
Du går på tjälad tuva
och luften dallrar av
värmande sol.
Tranan ropar,
göken hörs gala och
roslingen går i knopp.
Du tar dig ut till
mossens ställe
där hjortronet väntar
bland skvattram
och kråkris.
Blåvingen landar intill.
Du finner tranbäret
i mossens hölja,
invid äts en insekt
av ett sileshår.
Gulnande
är dvärgbjörkens
runda löv.
Du glider fram på skida
över tuvans skare
och korsar
lodjurets spår.
Det glittrar från
Abborrtjärns is.
P.W 2005
Uppdaterad 2009-08-13