Sörstafors - Freden
Nedströms Sörkvarnsforsen rinner ån lugnt vidare förbi Sandviks industrianläggningar ut på slättbygden och under bron på den hårt trafikerade motortrafikleden (E 18) till Sörstafors. Ett mycket vackert område är där ån skurit genom Strömsholmsåsen och bildat ett lugnvatten vid villaområdet Lyckhem. Tyvärr har grustäkten i åsen söder om åstranden gjort ett omfattande sår i naturen.
Strax innan industriområdet vid Sörstafors rinner biflödet Svenbybäcken ut i ån. I de gamla fabrikslokalerna i Sörstafors , som tidigare hyst både pappersbruk och sulfitmassafabrik, är det nu metallgjuteri. Den träbaserade industrin lades ner 1965. De dammar som finns på åns östsida är gamla lutdammar där dåvarande vägverket kunde hämta lut från bruket i tankbilar för spridning på grusvägar för dammbindning. Idag är groparna fyllda med vatten.
Herrevadsbro
Efter strömmen och kanalslussen i Sörstafors och förbi ett trädgårdsföretag, som bland annat specialiserat sig på pelargoner, flyter ån ganska anonymt vidare genom odlingsmarkerna ner till Kolbäck där villatomterna fått komma ån nära genom strandtomter. I en kraftig åkrök ligger den anrika och välkända Kolbäcks Gästgivaregård med vacker park och trädgård ner till båtbryggan. Här har funnits ett vad och senare en bro kallad Herrevadsbro. Enligt den lokala berättartraditionen stod här ett stort slag mellan Birger Jarl och Folkungarna 1251.
Den svårt sargade åsen
I Kolbäck tar Kolbäcksån emot såväl Kolbäckens som Vinbäckens vatten och skär igenom Strömsholmsåsen ännu en gång. Eftersom åsen mellan Kolbäck och Västerkvarn sargats svårt, ja utraderats genom ohämmad grusexploatering har en kvarvarande kort del - Kyrkbyåsen - räddats i form av naturreservat och Natura 2000-område. Reservatet betecknas som åsbarrskog.
Grusbrytningen på den här sträckan pågick huvudsakligen under 1960-talet och utarmade naturbilden totalt genom att åsen utgjort ett viktigt inslag i det annars flacka landskapet. Idag är liknande skövling otänkbar.
En långsträckt grusgrop söder om åsen är grundvattenfylld och har förvandlats till ett fiskevatten. Här ligger också en niohåls golfbana som drivs av Strömsholms golklubb.
Mölntorp
I Mölntorp delar ån upp sig i två grenar som omsluter ön Ribbholmen och förenar sig i Ladugårdssjön. Den västra grenen har branta stränder och är ett omtyckt tillhåll för kungsfiskare. Den östra grenen har vildmarkskaraktär. Vid västgrenen ligger restaurang Westerqwarn inrymd i en gammal kvarnbyggnad och på andra sidan strömmen finns ett av Mälarenergis kraftverk som fortfarande efter nära hundra år är i drift. Vid östgrenen ligger en stor diskbänksfabrik delvis inrymd i lokaler från tiden då Mölntorp hade en vapensmedja med anor från Gustav Vasas tid.
För att få fisken asp att vandra upp i Kolbäcksån, om möjligt till Sörkvarnsforsen, har en plan tagits fram som visar hur man kan få fisken att ta sig förbi de vandringshinder som finns bland annat genom så kallade omlöp. I samma syfte har även en dammrivning föreslagits i Mölntorp.
Bland mindre vanliga växter återfinns i Mölntorp gulsippa (förvildad?). Bland insekter har den rödlistade bibaggen iakttagits i blottlagda sandslänter i åsen.
På Ribbholmen ligger Hallstahammars avloppsreningsverk och det till stor del renade vattnet släpps ut i ån strax uppströms Lagårdssjön. Trots ett väl fungerande reningsverk återstår en hel del att göra när det gäller rening av kväve och fosfor.
Strömsholm
Lagårdssjön som ligger i Strömsholms naturreservat och Natura 2000-område är en känd fågelsjö. Strax intill stranden med god utsikt över hela sjön finns en stor fågelskådarplattform direkt intill väg 252 i Strömsholm. Naturskyddsföreningen i Hallstahammar, som bland annat aktivt bevakar fågellivet i Lagårdssjön, har sin klubbstuga här. Vid Säby udde gör ån en skarp krök ut från sjön och ner genom ekhagen till Strömsholms slott som ligger på en holme i den strida strömmen.
Fortsättningen av ån och dess sista sträcka, innan den genom ett delta rinner ut i mälarviken Freden, är en lång och vacker ström genom lövskog med flera forsöar intill Österängen. Här kan man tala om pastoral idyll med härliga blomstermarker där bland annat den ståtliga storramsen är framträdande. På Österängen hålls varje sommar välkända hästsporttävlingar.
I en del ekar i Strömsholmsområdet lever den sällsynta och fridlysta läderbaggen. Den betraktas som en relikt från värmetiden.
På våren har det på senare år blivit ett folknöje att från Hästbron över ån se hur de meterstora aspfiskarna kämpar sig upp i strömmen för att leka. Skådespelet inträffar oftast sista veckan i april.
Freden är alltså slutmålet för Kolbäcksån men vill man tänja litet på var åns utlopp finns kan man åtminstone vid höga flöden låta den i Freden närliggande strömmen på gränsen till Västerås i Borgåsund räknas in i åns lopp och då blir Galten i Mälaren slutdestination så som Nationalencyklopedin hävdar.
Här slutar således skildringen av vattnets färd genom Källandet och Kolbäcksådalen. Från Dalarnas höjder på nära 500 meter har vattnet nu nått ner till Mälaren vars yta oftast ligger blott cirka tre decimeter över havets (medelnivå 0,7 m ö h). Genom Stockholms ström når merparten av det söta vattnet Östersjöns salta hav.
Uppdaterad 2016-04-07