Naturreservatet Stora Flyten
På bägge sidor om Kolbäcksån där den rinner genom skogslåglandet finns ådalens många myrar med högmossar. De är många och bildar tillsammans med sjöar och barrskogsområden en mosaik av naturtyper från Hallstahammar upp till Landsberget. Nivåskillnaderna är små och det gör att man, oftast utan större svårighet, kan genomkorsa området på skidor.
I Hallstahammar finns Bredmossen, som trots omfattande torvtäkt, har litet av naturmyrskaraktär kvar i både norra och södra delen. Väster om Bredmossen ligger Vitmossen och Strängsmyren som båda är skyddsvärda.
Surahammar är den mest myrmarksrika kommunen i Kolbäcksådalen med bl a naturreservaten Stingsmossen, Rövallsmossen, Färmansbo urskog och Stora Flyten.
Stora Flyten
Vill man ge sig i kast med en myr som verkligen ger bäst utdelning av vildmarkskänsla ska man ta sig ut på Stora Flyten. I många år har jag vid flera tillfällen genomkorsat detta myrkomplex både till fots och på skidor. Stora Flyten kan under alla årstider bjuda både avkoppling och spänning. Myren är vattendelare mellan Kolbäcksån och Hedströmmen och ligger i både Surahammars och Skinnskattebergs kommuner. Myrens sydvästra del ligger inte i naturreservatet men har ett skydd i det att den ingår i Sveaskogs Ekopark Färna.
Stormossen
Delen av naturreservatet som avvattnas till Kolbäcksån heter Stormossen som man lättast når från skogsbilvägen som går in från riksväg 66 i höjd med Seglingsberg. Större delen av sträckan (4 km) får man vara beredd att gå till fots, cykla eller åka skidor då vägen oftast är stängd med bom efter en kilometer. Vintertid når man mossen från söder (länsväg 233) på skidor via Stora Målsjön (4 km). I barmarkstid kan man nå mossen från vandringsleden Bruksleden mellan Ramnäs och Trummelsberg.
Vid tjärnen Tordyveln finns ett vindskydd och söder om Stenbjörnsberget en raststuga. Sjön Stenbjörn strax intill ligger mycket vackert mellan berg och myr.
Stormossen avvattnas genom Lövviksbäcken till Virsbosjön.
Stora Avlången
Med bil kan man från Virsbo ta sig fram till sjön Stora Avlången varifrån man mot söder på skidor kan navigera mellan skogklädda myrholmar över den egentliga Stora Flyten ner till sjön Klysnen eller mot sydost till Stormossen. I tätt snöfall eller dimma rekommederas kompass eller GPS. Myrholmarna bär namn som Storön, Granöarna, Näsholmen, Lilla Råsenön och Abborrtjärnsön. Vid Stora Avlången som är en populär fiskesjö finns vindskydd.
Vid flera skidturer har jag stött på både varg- och lodjursspår på Stora Flyten. Chanserna att se varg här bör ha ökat från 2010 då ett vargrevir (Färnareviret) bildades mellan Skinnskatteberg och Ramnäs omfattande Stora Flyten.
Bevarandevärdena är stora när det gäller den här typen av myrkomplex och Stora Flyten med Stormossen är hydrologiskt nästan intakta. I området uppträder bivråk, fiskgjuse, grönbena och ljungpipare (Källa Länsstyrelsen Västmanlands län 2008).
Reservatets växter är de för högmossar, fattigkärr och intermediära kärr representativa. Både nordliga och sydliga arter förekommer här i gränslandet till ” biologiska Norrland”. Dvärgbjörken som på Hallstahammars mossar finns i små bestånd är på Stora Flyten allmän.
Uppdaterad 2013-03-15