Landsberget
Vid Åmänningen ligger det 217 meter höga Landsberget (Norra Landsberget) som är ett utsiktsberg med en ”rundsyn” från det gamla bevakningstornet som famnar över stora delar av Källandet i norr och ådalen ner mot Surahammar i söder. I sydväst skymtar man de högsta byggnaderna i Västerås liksom Lillhäradsmasten. Kilsbergens TV-mast blinkar i sydväst och Salas i öster.
500-metershöjd i fjärran
I norr rakt över husen i Fagersta kan man i fjärran spana in TV-masten på Spånsberget hitom Borlänge med masttoppen på 820 meters höjd. Strax intill i blickfånget ligger det högsta berg som delvis avvattnas till Kolbäcksån nämligen det 490 meter höga Dragberget. Det vi ser långt därborta är det som ibland kallas Tuna fjäll och som är vårt lands högst belägna bergsområde nedanför fjällkedjan. Högsta toppen är 500 meter.
De två parkeringarna vid foten av Landsberget når man från riksväg 66 mellan Fagersta och Virsbo i höjd med den idylliska byn Djupnäs.
Två leder upp till toppen
Landsberget bestiger man lättast från den södra parkeringen varifrån en tydlig stig, som utgör en del av Bruksleden, leder upp till toppen. Knappt halvvägs upp passerar man ett stort stenfält som bildades för 9500 år sedan när Yoldiahavets vågor svallade här och Landsbergets topp stack upp som ett fågelskär i det mäktiga havet. Här passerar man högsta kustlinjen och snart når man topplatån.
Från den norra parkeringen leder en stig som efter ett par hundra meter delar sig i två. Den vänstra stigen går intill ett stort klippöverhäng och vidare över en rundad utsiktsklippa. Den högra kallas Issjöstigen. Den är bitvis trång och passerar en klippgrotta. Båda stigarna är branta.
Under försommaren kan man se orkidéer på sankmarkerna vid sidan om stigarna.
Intill utsiktstornet finns vindskydd och eldplats.
En utlöpare av Norrlandsterrängen
Kommer man söder ifrån ser man berget på långt håll från höjdläget strax innan Virsbo på riksväg 66. Landsberget utgör en utlöpare av norrlandsterrängen in i skogslåglandet. Den ofta omnämnda naturgeografiska gränsen mellan nord och syd Limes Norrlandicus går här strax intill. Se vidare kapitlet Kolbäcksådalens växtzoner till Norrlandsterrängens gräns.
Uppdaterad 2012-12-26