Brandbo - Virsbo
Nu har vi lämnat Källandet och tar oss söderut från trakten av Brandbo på den västra sidan om Åmänningen och från Västervåla på den östra. Vi har således kört över Källandets sydligaste källflöde. Ån som för vatten från Stormossen, Norra Morsjön, Kulflyten och Flytmossen till Brandboviken. Myrområdet Kulflyten är särskilt intressant med stort öppet mosseplan där drågsystem och gölkomplex finns. Hela detta delavrinningsområde till Kolbäcksån hör således hemma i Källandet. På andra sidan sjön i Ängelsberg rinner Källandets östligaste flöde Norbergsån/Snytsboån ut.
Mellan Stora och Lilla Aspen
Vid Strömbacken på halvön där Brandbo ligger är det ett smalt sund vid vars motsatta strand Sundbo ligger. Det cirka 500 meter långa Sundet som börjar i Stora Aspen är så smalt att det vid höga flöden bildas en kraftig ström genom det varför sundet fått namnet Strömmen.
Vi är inne i mycket vackra trakter nu på båda sidor om Sundet. Vi börjar färden söderut på västra sidan om Åmänningen på den lätt kuperade halvön med hagmarker och slåtterängar där skogsnävan blommar rikligt vid midsommartid. En promenad ut på nästa halvö Näset och ända fram till Åmänningens andra sund som delas av en liten holme rekommenderas. På andra sidan ligger Sjöbergsgården. Vattnet mellan de två halvöarna bär namnet Lilla Aspen.
Djupnäs
Djupnäs vid den lagunliknande viken Tjärnen kan nog betraktas som den vackraste byn vid Åmänningen. I sommartid ligger den där inbäddad i lövträdsgrönska med Tjärnens glittrande vatten nedanför det dryga 110 meter högaTjärnberget. På andra sidan riksväg 66 mitt emot byn reser sig det mäktiga Norra Landsberget med hjässan 142 meter över Åmänningens yta.
Läs mer om detta berg under rubriken Landsberget.
Vid Bratthällan utmed 66:an finns en stor rastplats nedanför Landsberget. Tyvärr kan den inte nås annat än från söder.
Från Djupnäs till etappmålet i Virsbo
Många natursköna platser finns nu att stanna till vid efter riksvägen mot Virsbo som till exempel Folkhyttan och Fårängsviken med vida utsikter över Åmänningen med öarna Sullerön, Kaffeholmarna och Långöarna. Mellan de anrika byarna Bodarne och Vretarne finns ett avtag till Trummelsberg där vägen anlagts på den gamla järnvägsbanken vars spår en gång i tiden förband den forna hamnen vid Fårängsviken i Åmänningen och det sedan 100 år nedlagda bruket. Resterna av Trummelsberg bruk ligger vid sjön Stora Kedjens nordspets i Hedströmmens avrinningsområde. Från Trummelsberg finns utmärkta vandringsleder bland annat över Södra Landsberget (190 m ö h) till Norra Landsberget (217 m ö h). Södra Landsberget är ofta frekventerat av bergsklättrare. Landsbergen utgör här vattendelare mellan Kolbäcksåns avrinningsområde och Hedströmmens.
I Lars Gustafssons roman Yllet från 1971 har författaren förlagt handlingen till en då (1969/1970) modern och fiktiv stad vid Åmänningen med namnet Trummelsberg. Om man har vistats i områdena kring Åmänningen är det lätt att känna igen sig i trakterna på båda sidorna om sjön och Kolbäcksån så som de beskrivs i boken. I vissa stycken en bra lokal guide med andra ord.
Vid Åmänningens sydspets intill avfarten mot Virsbo finns en mycket trevlig rastplats. Strax intill, vid kraftverksdammen, ligger Virsbo konsthall som bjuder på intressanta utställningar året om. Vi är nu nere vid Virsbosjön.
Uppdaterad 2012-01-30